zondag 10 maart 2013

Gratis patroon gehaakte gele kuikentjes



Deze gele gehaakte kuikentjes met rode snavel en kuif/kam heb ik zo’n 30 jaar geleden gemaakt. Hun vriendinnetjes in andere kleuren heb ik ooit weggeven tot mijn spijt, want ik vermoed dat die al jaren geleden in de vuilnisbak zijn beland… de persoon tenminste kennende.


Met vriend O en zijn ouders zou ik voor een weekend bij hun familie in het hoge noorden gaan logeren (Groningen). Ik verveelde me te pletter en een van de weinige dingen die me toen daar interesseerde, waren een paar witte eierwarmers. Ik hoorde dat ze al vrij oud waren en ze -de oude vrouw des huizes- ook niet meer wist waar het patroon vandaan was gekomen. Steeds weer pakte ik de eierwarmers op, telde de steken en draaide de eierwarmers om en om. Ik krabbelde wat cijfers op een papiertje en zodra ik weer thuis was, heb ik ze direct nagemaakt. En… ik heb ze nog steeds en ahum… nooit echt gebruikt.
Ik hou helemaal niet van warme gekookte eieren namelijk. Toch dacht ik ieder jaar tegen de tijd dat het Pasen werd en wordt weer aan mijn eierwarmers op zolder. Ik heb ze eindelijk maar naar beneden meegenomen en ik vind ze nog steeds erg leuk moet ik zeggen. Met een kritisch oog en meer haakervaring zie ik nog wel het e.e.a. wat beter kon. Een minder kritisch iemand zal het niet eens opmerken. Ik zal proberen het patroon te omschrijven voor eventuele liefhebbers. Het is een leuk en klein werkje en Pasen is het zo.

Patroon
Ik heb het van glanskatoen gemaakt en met haaknaalden nummer 2,5. De gebruikte steken zijn vasten, moesjes en picotjes. Moesjes maak je door drie maal met de naald in dezelfde losse een lus te halen. Vervolgens met de naald de draad door alle lussen te halen en een vaste steek daarop te maken. Deze steken staan ook in de meeste haakboeken beschreven. Zo ook picotjes: haak 3 losse steken en maak in de 1e losse steek een vaste. Haak dan een vaste op de vorige toer en herhaal.

Beschrijving kop 
Haak 5 losse steken en maak deze aan de eerste steek vast tot een rondje. Haak 2 vaste steken en maak 6 moesjes met daartussen steeds een extra losse. Sluit het rondje met een vaste en hecht af.

Beschrijving lijf 
1e toer: haak 30 losse steken en keer het werk. 2e toer: Haak 2 losse en maak een moesje in de 3e losse vanaf de naald. Sla een losse van de opzetsteken over en maak weer een moesje. Herhaal dit tot je 15 moesjes heb gemaakt. Keer het werk. 3e toer: Haak tussen de moesjes van de vorige toer nu moesjes. Haak nu verder tot je 6 toeren met moesjes hebt. Je hebt nu een rechthoekig lapje met moesjes. Haak nu de zijkant dicht met vaste steken door het lapje dubbel te vouwen, verdeel 10 steken over de zijkant. Haak nu ook de bovenkant met 6 steken vast door ook meteen het rondje van de kop mee te nemen en hecht af. 

Beschrijving staart 
Haak over de eerste 10 vaste steken aan de zijkant 10 vaste steken. Keer en haak 8 vaste steken. Keer en haak 6 vaste steken en hecht af.

Afwerking 
Voor de snavel haak 2 vaste steken op de plaats volgens de afbeelding. Voor de kam haak je 5 picotjes. Oog: maak een paar steken met een grote naald in het rondje voor de kop. Werk alle draadjes af. 

Succes!

dinsdag 5 maart 2013

Gratis patroon gevlochten, gehaakte roze pannenlap




Gratis patroon gevlochten, gehaakte pannenlap

Benodigdheden
Dunne haakkatoen, 1 haaknaald nr. 2,5

Beschrijving
Haak 9 losse steken, keer, haak 1 losse, haak 9 vaste steken, keer, haak 1 losse en haak weer 9 vaste steken enz. Haak verder tot de strook 18 cm lang is en hecht dan af. Haak op deze manier nog 9 stroken, dus in totaal heb je nu 10 stroken van 18 cm lang en 3,5 cm breed. 

Afwerking
Weef de stroken nu zoals op de foto is te zien (5 horizontaal en 5 vertikaal) en zet ze aan de randen vast met knopspelden of veiligheidsspeldjes (laatste werkt ietsje prettiger…). Haak met vaste steken een toer om de hele pannenlap. Je haakt dus steeds twee stroken tegen elkaar, eentje horizontaal en eentje vertikaal. Haak dan als laatste een lusje in een hoekje. 'Mijn' lusje bestaat uit een randje picotjes van 18 steken in totaal. 

Dit stond op mijn weblog van 29 november 2008

zaterdag 2 maart 2013

Gratis borduurpatroon Delftsblauwe tulpen



Heerlijk de lente komt er nu toch echt aan. Het is alweer lang geleden dat ik een patroontje heb gemaakt, terwijl ik dat juist zo leuk vind omdat te doen :-) Na eerst met wat kleurtjes te hebben gespeeld. is dit keer een patroontje in Delftsblauwe kleurtjes gemaakt. Ik heb twee kleuren DMC ‘gebruikt’ namelijk 311 en 334.

Dit berichtje met patroon had ik op weblog geplaatst op 13 maart 2009.